Slide 1 Slide 2 Slide 3 Slide 4
   
 
    
 
 
  Introductie Scheveningen haven  
 
 
 
De haven van Scheveningen wordt gezien als het nieuwe uitgaanscentrum van Scheveningen.

De Scheveningse haven is oorspronkelijk aangelegd om de vissersschepen van toen meer veiligheid te bieden. In 1894 raasde er een vernietigende storm over de Noordzee die een groot deel van de vissersvloot op het strand van Scheveningen verwoestte, dit was de aanleiding om met de aanleg van de haven te gaan beginnen. In november 1904 kwam de Eerste Haven gereed. Al snel bleek dat de Eerste Haven te ondiep was geworden en te klein werd bevonden. In 1931 kwam de Tweede Haven gereed.
Scheveningen Haven
Nu, vele jaren later, is de visserij teruggelopen tot enkele tientallen vissersschepen en heeft de haven van Scheveningen een ander karakter gekregen. Zij biedt veel meer mogelijkheden voor actieve recreatie: zo kunt u boottochten maken (zelf vis vangen), heerlijk langs de havens wandelen of op een terrasje genieten van het schitterende uitzicht of in een van de vele restaurants genieten van wat men ons biedt.

Keizerstraat Scheveningen Scheveningen toen
Scheveningen wordt voor het eerst in de twaalfde eeuw in een officieel stuk genoemd. Het dorp was lange tijd volledig afhankelijk van de visserij. Scheveningen was geen groot dorp; in 1543 stonden er bijvoorbeeld slechts 250 huizen! De vis werd door de vrouwen in manden op het hoofd door de duinen naar Den Haag gebracht. Daar werd de vis op straat verhandeld.


In 1665 kwam er een belangrijke verbindingsweg tussen Den Haag en Scheveningen: de Zeastraat, tegenwoordig de Scheveningseweg. In de 19e eeuw wordt het baden in zee steeds populairder in West-Europa. Het zeewater zou de genezing van allerlei kwalen bevorderen en zelfs het drinken ervan werd aangeraden. De Scheveninger Jacob Pronk opent dan ook een badhuis, waarmee de toon voor de opbouw van de badplaats Scheveningen is gezet.


Als men rond 1935 Scheveningen bezocht, zag men nog een duidelijke de scheiding tussen de badplaats en de vissersplaats. De mensen met geld, die rond het Kurhaus verbleven, gingen alleen naar het vissersdorp om naar de, in klederdracht gehulde, harde werkers te kijken.

Oude Scheveningseweg bij de tol, in de richting van
Den Haag. tekening P.C. la Fargue, 1766
Oude Scheveningseweg, met in de verte de kerktoren
van Scheveningen. tekening P.C. la Fargue, 1766


Scheveningen nu
Zilte lentelucht opsnuiven of een comfortabel ligbed uitkiezen in de zomer.
In de herfst of winter kunt u lekker uitwaaien op het strand. Tegenwoordig is Scheveningen van alle gemakken voorzien. Als we spreken over de badplaats Scheveningen, kunnen we bijvoorbeeld het casino, een bioscoop en de winkels opnoemen.


Maar veel belangrijker is dat u zich ook thuis voelt in de maritieme omgeving. Dat zal niet al te moeilijk worden. Scheveningen haven heeft bijvoorbeeld in de Tweede Binnenhaven een gezellige jachthaven, die over ongeveer 120 ligplaatsen en een eigen clubgebouw beschikt. Vanaf hier wordt jaarlijks de North Sea Regatta gezeild. Rond diezelfde haven, vindt u een keur aan restaurantjes met gezellige terrasjes. Op loopafstand treft u de visafslag, en rond de haven kunt u het gehele jaar door iedere dag vers aangevoerde vis kopen. Bovendien zit u in het Havenkwartier op de eerste rang bij het binnenhalen van de eerste nieuwe haring.
Dit grootse volksfestijn, beter bekend onder de naam Vlaggetjesdag, wordt ieder jaar zowel in de Eerste als de Tweede Binnenhaven uitgebreid gevierd.


De Haven
Het strand op loopafstand, gezellige cafés en restaurantjes om de hoek, en een levendige jachthaven. We zouden nog wel even door kunnen gaan, zo is er de authentieke Scheveningse vuurtoren, en in de haven het Museum Marineschip Hr Ms Mercuur.

De Haven van Scheveningen is een multifunctioneel gebied. Het is er bedrijvig en levendig. Het oude beeld van de Scheveningse haven zelf is in de loop der jaren flink veranderd. Tot de jaren zestig bepaalde de visserij het karakter van de haven. Met de bouw van de Derde Haven werd vrachtverkeer mogelijk. De Tweede Haven werd het domein van de recreatievaart en de sportvisserij, de beroepsvisserij verschoof naar de Eerste Haven.
Wonen en bedrijvigheid voeren de boventoon in het overgangsgebied tussen de havens en de omliggende woonbuurten.
De haven is van oudsher een werkgebied waar vissers en havenarbeiders met hun gezinnen woonden.


Tegenwoordig is de haven ook een aantrekkelijk woongebied voor een bredere doelgroep. Daarom is eind jaren tachtig de functie hoogwaardig wonen toegevoegd aan de functie van Scheveningen-Haven. De woonbuurten rondom de havens zullen hierdoor de komende jaren gaan veranderen. Mensen wonen er in een omgeving die tevens gericht is op werken en (sport)visserij.

Scheveningen-Haven is naast Scheveningen-Bad de tweede toeristische trekpleister. Naast een florerend uitgaansleven biedt dit deel ook sportief vertier.

Nieuw zeefront zet Scheveningen op de kaart
In het kader van "Scheveningen moet weer gaan swingen" zet het college van burgemeester & wethouders van Den Haag zich in voor het verder ontwikkelen van het zeefront. De zee, het strand, de Pier en de kust zijn de levensaderen van Scheveningen. In het nieuwe masterplan wil de gemeente dit benadrukken en zoveel mogelijk versterken. Er wordt volop geďnvesteerd in de openbare ruimte, aantrekkelijke pleinen en het aantrekken van voorzieningen met internationale allure en topattracties. Dit staat in het concept masterplan Scheveningen-kust dat het college op 10 juli 2009 heeft vastgesteld.

Scheveningen Haven (Norfolkgebied, 2de haven én het Havenkwartier Noord) ontwikkelt zich tot een gemengd gebied met werken, wonen en leisure. Er is ruimte voor versterking van de visserij, voor de (internationale) watersport en alle bedrijvigheid die daarbij hoort, gecombineerd met wonen langs de havens. De uitstraling is stoer met forse, herkenbare gebouwen langs de kades. Daarnaast is er volop ruimte voor kunst, cultuur, restaurantjes en terrasjes.

Onderstaande een impressie van het concept van de Scheveningse havenmonding.
Nieuw zeefront zet Scheveningen op de kaart
Bron en beelmateriaal: Gemeente Den Haag 
 
  Aan de Haven van Scheveningen  
  "De website van de haven van Scheveningen!"  

De haven van Scheveningen wordt gezien als het nieuwe uitgaanscentrum van Scheveningen. Het strand op loopafstand, gezellige cafés en restaurantjes om de hoek, en een levendige jachthaven. De Haven van Scheveningen is een multifunctioneel gebied. Het is er bedrijvig en levendig. Scheveningen-Haven is naast Scheveningen-Bad de tweede toeristische trekpleister. Naast een florerend uitgaansleven biedt dit deel ook sportief vertier.

Startpagina Introductie Evenementen Foto's& Foto
Restaurants Recreatie Bedrijven Route Contact

 
Disclaimer Website       Sitemap           Copyright ©  2013  ©  KellyW Design